ERP Nedir?
ERP Nedir?
ERP (Enterprise Resource Planning) Kurumsal Kaynak Planlaması anlamına gelen bir iş süreci programıdır. Yani bir ürünü sipariş alınıp kargo verilişinden fatura bilgilerine kadar toplanıldığı bir yazılım programıdır. Bu sayede şirketin ticaret, imalat, stok yönetimini raporlamaya sağlayan bir iş süreci programıdır. ERP sistemleri verilerin saklanabildiği bir veritabanı kullanarak çalışır. Bu yüzden ERP sistem daha güvenli ve daha hızlı bir sistem olarak çalışır. Günümüzde çoğu büyük firmalar ERP programını kullandığı için firmalar daha az maliyet ile tasarruf edebilecekleri gibi işlerindeki verimlilik artar. ERP sistem birden fazla bölümlerden bilgileri ortak bir yere toplayarak işleri daha kullanışlı bir hale getirir.
Bu sayede çalışanlar arasında iletişim gereğinden daha aza düşecektir ve böylece işlerdeki verim artacaktır. Mesela bir toptancı firması için ERP yazılımı çok önemlidir. Çünkü ERP programı stok kontrolü, üretilen ürünün kaydı veya fatura kesim tarihi gibi işlemler sistemde kayıtlı olduğu için bu bir toptancı firma için çok büyük bir avantaj sağlar.
Eğer bir şirkette ERP programı kullanılmaz ise bazı işler gerektiğinden daha fazla zaman alır. Çünkü ERP programı birçok işi ortak bir noktada toplar. Bulut ERP sistemleri şirketin verilerini daha düşük altyapı oluşturarak zamandan ve maliyetten tasarruf sağlar. Bir ERP programını kullanmanın en büyük avantajlarından birisi de veri görünürlüğünü gerçek zamanlı yapmasıdır. Bu sayede veriler daha sistematik ve güncel bir şekilde sistemde tutulur. Yani toparlamak gerekirse şirketinize ERP programını kurmak size ve çalışanlarınıza çok büyük avantaj sağlar.
ERP Ne İşe Yarar?
ERP yazılımı firmanın birbirinden farklı iş türlerini tek bir çatı altında toplayan bir yapıdır. ERP yazılımı içinde birbirinden bağımsız çeşitli uygulamalar bulunmaktadır. Bu uygulamalar;
Satış Yönetimi
Finans Yönetimi
Üretim Yönetimi
İnsan Kaynakları Yönetimi
Kalite Yönetimi
Bütçe Yönetimi
Müşteri İlişkiler Yönetimi
Gibi işleri tek bir veritabanı altında toplayan yapıdır. ERP uygulaması şirketin tüm dallarını birbirine bağlayan ve uyum içinde stabil bir şekilde çalıştırmasında işe yarar.
ERP Nerelerde Kullanılır?
ERP yazılımı ticari olarak işletme yapısına sahip olan bütün kurumlar tarafından kullanılmaya uygundur. Bu şirketlere örnek vermemiz gerekirse;
Market
Toptancı
Holding
Hastane
Eczane
Vakıf
Kargo Şirketi
Gibi iş yerleri ERP yazılımının kullanımına örnek olarak gösterilebilir.
ERP Neden Önemlidir?
ERP sistemi olmadan önce şirketler verilerini farklı programlar üzerinden tutuyorlardı. Bu yüzden işler karışık oluyor ve sıklıkla hataya rastlanıyordu. ERP yazılımı da bu işleri daha kolay ve işlevli hale getirmek için kullanılıyor. Yani eğer büyük bir satış-pazarlama şirketi açmayı düşünüyorsanız ERP sistemi işlerinizi oldukça kolaylaştıracaktır. ERP sistemi gün geçtikçe gelişebilir olduğu için verilerinizin güvenliği artacak ve hata sayısı 0’a düşecektir.