Blockchain Nedir?
Blockchain Nedir?
Gelişen teknolojiyle birlikte ortaya çıkan ‘Dijital Para’ kavramı, beraberinde birçok yeni uygulamanın girmesine neden oldu. Blockchain de bunlardan biri. Blockchain, şifrelenmiş işlemlerin izlenmesi mümkün kılan bir tür veritabanı sistemidir. Dilimizde ise bu teknoloji ‘blok zinciri’ olarak telaffuz edilmektedir. Yapı itibariyle dağınık bir özelliğe sahiptir. Genel olarak özetlemek gerekirse şeffaflık ve güvenlik sunan, aynı zamanda da merkeziyetsiz bir yapıya sahip olan teknoloji sistemi olduğunu söylemek mümkün.
Blockchain teknolojisi sayesinde artık günümüzde her türlü varlığın değerini belirleyerek ticaretini yapmak mümkün olabiliyor. Kripto paraların yaşamın bir parçası olmasıyla beraber ortaya çıkan bu yapı, siber saldırılara karşı oldukça korunaklı bir özelliğe sahip. Haliyle bu yapı üzerinden veri kopyalama ve depolama oldukça yaygın kullanıma sahip oluyor.
Blockchain teknolojisinin çalışma prensibindeki amaç şudur: dijital verilerin depolanması ve dağıtımına izin verilmesi. Bunun dışında herhangi bir yönetimsel faaliyet mümkün değildir. Özellikle de düzenleme gibi uygulamalar blockchain teknolojisi üzerinde yapılamamaktadır. Aslında güvenlik politikasını bir nevi bu özelliği sayesinde korumaktadır.
Blockchain Nasıl Çalışır?
Blok zincirleri, bu sistemdeki tüm bilgisayar ağları tarafından çoğaltıldığı bir dijital defterdir. Zincirde bulunan her blok kendine ait bir işlemi temsil eder ve gerçekleşen her işlem katılımcıya ait defterde kayıt altına alınır.
Blockchain, operasyonlarını bir bilgisayara ağını kullanarak yapar. Uygulamaları için herhangi bir merkezi otoriteye ihtiyacı yoktur. Bitcoin ve diğer kripto paralar da buna dahildir. Bu sayede siber riskler ortadan kalkarak kullanıcıların güveni kazanılmış olunur. Ayrıca işlem ücretleri de neredeyse sıfır düzeyine iner.
Bilindiği üzere finans kuruluşları ve resmi borsalar haftanın 5 günü resmi saatlerde işlemi sunmaktadır. Fakat blockchain teknolojisinin hizmet sınırı yoktur. Haftanın 7 günü ve 24 saat boyunca işlem yapmak mümkündür. İşlem süresi ortalama 10 dakika civarında tamamlanır. Tamamen güvenli bir hale gelmesi ise yaklaşık 1 saat sonra gerçekleşir.
Sunduğu tüm bu kolaylıklar ve sağladığı güvenlik politikaları ile blockchainler günümüzde oldukça geniş rağbet görmektedir. Bireysel kullanıcıların yanında ticari sektörlerin her kolunda bu teknolojiye başvurulmaktadır. Özellikle markalaşma yolunda hedefleri olan ve firmasını uluslararası düzeye taşımak isteyenler faaliyetlerini blok zincir teknolojisine entegre eder verimli sistemler tasarlamaktadır.