14.02.2022

CSS Nedir?

CSS NEDİR?

İngilizce açılımı ‘Cascading Style Sheets’ olan CSS, Türkçede basamaklanmış stil katmanları olarak karşılık bulur. Bilişim teknolojileri ile uğraşan bireyler sıkça CSS nedir sorusuyla karşılaşırlar. CSS, internet sitelerinin görsel açıdan şekillenme sürecini olanak tanıyan ve geliştirdiği özel kurallarıyla yönetilmesini kolaylaştıran bir tanım dilidir. Temel web teknolojilerinde HTML’den sonra gelir.

Web siteleri için hazır şablonlar sunduğu gibi aynı zamanda bağımsız olarak da estetik çalışmaya fırsat tanır. Harflerin stili, rengi ve ölçeği bu bağımsız çalışmalara örnek olarak gösterilebilir. CSS’nin dünya genelinde yaygın kullanıma sahip olmasında temel nokta, kullanımındaki özgürlüktür. Buna ek olarak HTML kodlarının içerisine entegre de olabilir.

Kaynak: CSS Nedir?

CSS, web sayfalarının tasarlanmasını sağlayan ve bu işlemi tasarımcıların daha kolay gerçekleştirmelerine olana tanıyan uygulamalar bütünüdür. Kodlama yapısında HTML ve JavaScript’e oranla daha esnektir. Bu da tasarımcıların işini kolaylaştırır. Ayrıca hedefe odaklı yazılım çözümlemeleri sunar. Web sitesinin belli bir sayfasının kodlarını düzenleyerek hızlı bir güncelleme işlemi gerçekleştirilir.

CSS 10 Ekim 1994 tarihinde Cern’de fikir olarak ortaya çıktı. Bunun ardından yapılan çalışmalar sonucunda 1996 yılında ilk CSS sürümü resmen yayımlanmış oldu. Gelişen internet ihtiyaçlarıyla birlikte 1988 senesinde CSS2 sürümü piyasaya sürüldü. Günümüzde halen büyük oranda CSS2 sürümü kullanılmaktadır.

CSS Avantajları Nelerdir?

CSS, ilk olarak ortaya çıktığı 1994 senesinden beri bilişim teknolojilerinin temel taşlarından biri olarak görülür. Bunda şüphesiz kullanıcılarına sağladığı avantajların yeri büyük. Peki CSS avantajları nelerdir? Birkaç maddede CSS avantajlarını özetlemek mümkün.

Güncelleme Kolaylığı: Tüm sitenin görsel verisi, bir ya da birden fazla CSS dosyası içerisinde toplanabilir. Her sayfanın kendi içerisinde bir kodlama katmanı olması tasarımcılar için oldukça önemli bir özelliktir. Bu sayede güncelleştirme işlemlerini hızlı ve sağlıklı gerçekleştirirler.
Veri Trafiği Tasarrufu: CSS, veri trafiğinde gözle görülür bir tasarruf sağlar. Örneğin kodlanan bir CSS dosyası tarayıcının ön belleğine alındığında, başka bir site ziyareti sırasında o dosyanın yeniden indirilmesine gerek kalmaz.
İçerik Esnekliği: Aynı içeriğin farklı sayfalarda kullanılması büyük avantajdır. Örneğin bir sayfada kullanılan görselin kodu aynı şekilde ana sayfada da yer verilebilir.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.