Plesk Panel Nedir?
PLESK PANEL NEDİR?
Plesk Panel, ticari firmaların web hosting kullanımını sağlayan bir otomasyon yazılım paketidir. Kontrol paneli olarak da ifade edilir. Rusya’da geliştirilen bu yazılım ilk olarak Amerika Birleşik Devletleri’nde yayımladı. Plesk Panel dünyada 32 farklı dil seçeneği ile kullanım imkanına sahip. 2017 verilerine göre 10 milyonun üzerinde bir kullanıcı oranını yakalamış durumda. Peki Plesk Panel nedir?
Bir web sitesinin internet üzerinden kullanıcılara eriştirebilmek için iki önemli unsur bulunur: Domain ve Hosting. Dilerseniz ‘Domain Nedir?’ ve ‘Hosting Nedir?’ başlıklı makalelere göz atarak konu hakkında detaylı bilgiye ulaşabilirsiniz. Domain ve hosting hizmetlerinin sağlanması için bir yönetim paneline ihtiyaç duyulur. İşte tamda bu noktada Plesk Panel devreye girer. İnternet sitesinin yönetimini sağlayan Plesk Panel aynı zamanda alan adı ve e-mail yönetimi olanağı da tanır.
Plesk Panel tüm internet siteleriyle uyumlu çalışan bir yapıdadır. Ayrıca Linux ve Windows gibi işletim sistemlerini de desteklemektedir. Linux üzerinden SSH ekranı üzerinden kod girilerek kullanıma hazır olunur. Windows işletim sisteminde ise uygulama indirilerek kurulumu yapıldıktan sonra kullanıma hazır olunur. Sonrasında ilgili internet sitesi sisteme tanımlanır ve kolaylıkla yönetime başlanabilir.
Plesk Panel Özellikleri
Plesk Panel üzerinden web sitesinin birçok hosting hizmeti giderilmektedir. Arayüzünde bulunan yönlendirme butonları sayesinde yönetim oldukça basit hale getirilmiş bir yazılımdır. Ayrıca panel üzerindeki güncellemeler takip edilerek sitenin en güncel unsurları taşıması sağlanır. Plesk Panel’in öne çıkan özelliklerinden birkaçına değinmekte fayda var:
Domain Yönetimi: Plesk Panel aracılığıyla web sitelerinin alan adları kolaylıkla değiştirilir. Ayrıca ek alan adı alımı da yapılabilir.
E-Posta Oluşturma: Sahip olunan hosting paketinin izin verdiği oranda e-posta hesabı oluşturulur. Plesk Panel’in bu alanda arayüzü oldukça kullanışlıdır.
Veritabanı Oluşturma: MySQL veritabanı Plesk Panel üzerinden kolaylıkla oluşturulmaktadır. Ayrıca Admin girişi de mümkündür.
Güvenlik: Web sitesi güvenliğini tamamlayıcı bir role sahiptir. Özellikle site üzerindeki verileri yedekliyor olması büyük bir avantajdır.
Trafik Takibi: Site trafiğinin takip edilmesi, site yöneticileri için oldukça mühim bir unsurdur. Plesk Panel üzerinden bu uygulama rahatlıkla gerçekleştirilir.
Kaynak: Plesk Panel Nedir?