04.05.2022

Smart Dust (Akıllı Toz) Nedir?

Smart Dust nedir? sorusunun en temel yanıtı, mikroelektromekanik sistemlerdir. Dilimizde ‘Akıllı Toz’ olarak karşılık bulur. Akıllı yoz sistemlerinin ölçeği oldukça küçük yapıya sahiptir. Bu teknoloji bilim ve birçok endüstri alanında kullanılmaktadır. Ancak bu kullanım teorik açıdan gerçekleşiyor. Çünkü henüz teorik aşamadaki bir teknolojidir. Uzmanlara göre uzun vadede bu teknoloji hayatın birçok alanında vazgeçilmez öneme sahip olacak.

Smart Dust teknolojisi insanın olduğu her alanda kendine faaliyet bulabilir. Yani uygulamada bir sınırı yoktur. Teorik açıdan Smart Dust kullanım alanlarından bazılarını birkaç maddede listelemekte fayda var…

Gündelik hayatta trafiği izlemek ve yönlendirmek,
Askerlere eşlik ederek havadaki zehirli gaz ya da biyolojik tehlike taşıyan unsurları bildirmek,
Çevredeki insanların takibini yapmak,
İnsan vücuduna enfekte edilerek önceden sağlık sorunlarının tespiti yapılabilir.

Smart Dust nesneleri insanların göremeyeceği kadar küçük ölçektedir. Bu da yukarıda belirttiğimiz kullanım alanlarını oluşturuyor. Bu alanlara ek olarak deprem teknolojisinde de Smart Dust yani akıllı toz teknolojisiyle çalışmalar yürütülüyor. Bu teknoloji sayesinde gelecekte depremlerin meydana gelmeden çok daha önce haber verilebilmesi planlanıyor. Ayrıca yangın sensörlerinin de bu teknolojiyle oluşturulması kaçınılmaz olacaktır.

Smart Dust Kullanım Maliyeti

Önemli ve merak edilen konulardan bir diğeri de Smart Dust kullanım maliyetidir. Öncelikle sensörlerin ölçekleri küçük olduğu için üretim maliyeti makul seviyelerdedir. Ancak bu sensörlerin bir ağa bağlanması için gereken teknoloji, oldukça maliyetli seviyelerde. Maliyeti ne kadar yüksek olursa olsun bu teknolojinin gelecekte insanlığa büyük katkılar sağlayacağı kaçınılmaz.

Smart Dust konsepti, 1990’lı yıllarda askeri faaliyetler için yapılan araştırmalar sırasında DARPA ISAT çalışmasıyla ortaya çıkan bir teknolojidir. Bu kavramın dünyaya ilk açıklanışı ise 1996 senesinde Amerikan Vakum Derneği konferansında gerçekleşti. Şu anki teknolojinin elverdiği koşullar ile sensörler milimetre ölçeğine düşürüldü. Ancak projenin istenilen seviyelere gelebilmesi için mikrometre ölçeğine düşürülmesi hedefleniyor. Bunun da önümüzdeki birkaç yıl içerisinde gerçekleşeceği öngörülüyor. Kısacası akıllı toz teknolojisi her geçen gün büyümeye devam ediyor. Yakın gelecekte şehirlerin gözle göremeyeceğiniz toz sensörlerle kaplanacağına dair hiç şüphe yok.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.