Bootstrap Nedir?
Bootstrap Nedir?
Bootstrap, HTML ve Javascript gibi programlama dilini kullanarak yazılmış dev bir koleksiyondur. Yapı itibariyle yenilenebilir kod parçalarından oluşmaktadır. Diğer yandan dijital üreticilerin hızlı ve özgün bir şekilde internet siteleri oluşturulmasına olanak tanır. Bu özelliğiyle Bootstrap için bir framework demek mümkün.
Bu web geliştirme uygulaması Twitter’ın eski çalışanları olan Otto ve Thornton tarafından yaratılmıştır. Kuruluş amacında internet sitelerinin kurulum aşamasını kolaylaştırmak ve bu sitelerin tüm cihazlarda sorunsuz bir şekilde çalışmasını sağlamak vardı. Başlangıçta bu prensibi yakalayamadılarsa da zaman içerisinde yaptıkları yenilikçi hamleler ile günümüz internetinin kullanışlı olmasında büyük rol oynadılar.
Bootsrap sistemini basit bir dille ifade etmek gerekirse çalışılan web sitesini ızgaralara ayırır ve kullanıcıların bu bölümlerde sağlıklı bir şekilde çalışmasına imkân tanır. Peki günümüzde web geliştirme alanında Bootstrap neden bu kadar sık tercih ediliyor? Bootstrap’in tasarımcılara sunduğu avantajlar nelerdir? İşte detayları…
Responsive Yapı Sağlar: Kendine ait ve oldukça kullanışlı bir grid sistemi kullanmaktadır. Böylece kullanıcılar yeni bir grid sistemi tasarlamak için ekstra zamanlar harcamaz. Bu da haliyle içeriklere odaklanarak daha fazla verim alınmasını sağlar.
Responsive Resimler Sağlar: Bu özelliği resimlerin otomatik olarak boyutlandırılmasını belirtmektedir. Kullanıcı elindeki resimleri sisteme uyarlamak için ekstra çaba sarf etmez.
Faydalı Komponentler İçerir: Bünyesinde bulunan hazır yapı öğeleri ile site tasarımlarında estetik dokunuşlar yapılabilir.
JavaScript Desteği Sağlar: Belki de Bootstrap’in yaygın kullanıma sahip olmasının en önemli sebebi, JavaScript ile entegreli bir şekilde çalışıyor olmasıdır. Bu da tasarımcılara daha fazla üretim seçeneği sunmaktadır.
İhtiyaca Göre Özelleştirilebilir:Çalışma hızının kullanılan cihaza göre verimli hale getirilmesi için sistemlerde özelleştirme yapılmasına imkân tanır.
Tema Desteği Sunar: Boostrap’in bünyesinde yüzlerce farklı çeşitte hazır tematik şablonlar bulunur. Tasarımcılar bu şablonlardan faydalanarak işlem sürelerini minimum seviyelere indirebilmektedirler.
Sonuç olarak web sitesi tasarlarken, geliştiriciler Bootstrap çözümlerine başvurarak süreçleri hem hızlandırabilir hem de daha özgün geliştirmelere imza atabilirler. Nitekim günümüzde yayımlanan web sitelerinin büyük bir oranı bu tarz framework sistemleri aracılığıyla meydana getirilmektedir.