13.02.2022

CPU Nedir?

CPU NEDİR?

CPU NEDİR?; CPU, İngilizcede Central Process Unit teriminin kısaltmasıdır. Türkçedeki karşılığı ise Merkezi İşlem Birimidir. CPU’nun genel tanımı, bilgisayar ya da benzeri teknolojik cihazlarda veri işleyen ya da yazılım komutlarını icra eden bir sistem türüdür. Aktif edilen programın içerisinde yer alan komutları işleyen bir çalışma prensibine sahiptir.

CPU nedir sorusunu aritmetik işlem yapma kabiliyetine sahip sistem olarak tanımlamak mümkün. Ayrıca mantıkla işlemlerde de bulunmaktadır. İki birim arasında yer alan yazılım ile uyumlu olarak çalışma sağlar. CPU, makine dili olarak ifade edilen düşük seviyeli kodlama sistemi ile faaliyet gösterir. Bu düşük seviyeli kodlama, bilgisayarların algılayabileceği türdendir.

Bilişim tarihinde ilk CPU 1970 senesinde Intel 4004 model ile tanıtılmıştır. Fakat bu oldukça basit bir yapıya sahipti. Daha geniş çaplı bir mikroişlemcinin üretilmesi ise 1974’ü buldu. Bu yıl üretilen ve oldukça gelişmiş bir yapıya sahip olan CPU’nun modeli Intel 8080’dir. Bu tarihlerden günümüze CPU’lar hayli gelişmiş bir yapıya sahip oldu.

Her CPU’nun çalışma hızı farklıdır. Çalışma hızlarının belirlenmesinde ise birçok farklı etken vardır. Kullanılan mimari ve üretim teknolojisindeki kalite, CPU’ların hızını belirleyen başlıca faktörlerdir. Mikroişlemcilerin hızları HZ, MHZ ve GHZ birimleri kullanılarak ifade edilir. Ancak artık günümüzde teknoloji hayli geliştiği ve CPU’lar üstün performanslara ulaştığı için sadece GHZ birimi kullanılmaktadır. Böylelikle CPU nedir sorusunu detaylıca yanıtlamış olduk.

Kaynak: Merkezi İşlem Birimi

CPU Nasıl Çalışır?

Yukarıda da belirttiğimiz üzere mikroişlemciler aritmetik ve mantıksal işlem gerçekleştirme kabiliyetine sahip olan bileşenlerdir. Kullandıkları kodlama sistemi düşük seviyededir. 0 ve 1 kodlamasını kullanırlar. İşlemciye gönderilen sinyaller milyonlarca transistör süzgecinden geçerek komutlar yerine getirilir.

Transistör kullanması kullanıcılara birçok avantaj sağlar. Öncelikle yüksek seviyede güvenliğe sahiptir ve az güç tüketimi ile çalışır. Başlarda deneysel olarak üretilen bu sistemler, sonrasında teknoloji firmaları tarafından daha fazla geliştirilmesiyle süper bilgisayarların oluşturulması sağlandı.

Bir diğer önemli soru da CPU değeri nedir sorunsalıdır. CPU sistemlerinin sahip olduğu hıza göre bir değere tabi tutulur. Bu değer ise saniyedeki çevrim miktarını gösterir. Örnek vermek gerekirse 750 Hz hızına sahip olan bir işlemci, 1 saniyede 750 çevrim yapabiliyor anlamına gelir.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.