01.01.2022

Hacker Nedir?

Hacker Nedir?

Bilişim dünyasında sistemlere ya da cihazlara izinsiz olarak erişme ve verileri yönetme uygulamasına ‘hack’ denmektedir. Bu izinsiz eylemleri gerçekleştiren kişiler ise ‘hacker’ olarak isimlendirilir. Hacker kelimesi dilimizde ‘korsan’ olarak ifade edilir. Aslında bu yanlış bir tabirdir, zira suç teşkil eden herhangi bir yönteme başvurmamış ve teknoloji konusunda yetenekli kişiler de hacker olarak gösterilir.

Hackerlar, sıradan bireylerden farklı yetilere sahip kişilerdir. Sistem, network, yazılım gibi bilişimi oluşturan tüm unsurlarda teknik bilgi ve becerileriyle uzmanlıklarını kanıtlamış kişilerdir. Eğer bu yeteneklerini suç teşkil eden bir eylemde kullandıkları vakit yasalarca ‘siber suçlu’ olarak nitelendirilirler ve cezai işleme tabi tutulurlar.

Her sistemin üretim mantığında tehlikeli sızmalara karşı açık vermemek vardır. Fakat bu sistemleri üretenin insan olduğu düşünüldüğünde yine başka bir insan tarafından açığının bulunması oldukça olağan bir durumdur. İşte bazı hackerlar, sistemlerin açıklarını bularak yetkisiz bölgelere erişmeye çalışırlar. Çoğu zaman kullanıcıların zarar görmesine neden olurlar.

Hackerlar toplum içerisinde iyi ya da kötü olarak nitelendirilseler de teorik açıdan birçok bölüme ayrılmışlardır. Günümüzde en sık karşılaşılan hacker türlerini birkaç başlık altında belirtmek mümkün…


Hacktivist: Bu kişiler kendilerince yanlış olduklarını düşündükleri toplumsal veya politik sorunlara tepki vermek amacıyla bazı sitelere zarar vererek mesaj iletirler.
Siyah Şapkalı: Korsan olarak ifade edilir. Şahsi ya da kurumların sistemlerine sızarak verileri çalar ya da kullanılamaz hale getirir. Günümüzde en zararlı hacker gurubudur.
Beyaz Şapkalı: Bu kişiler tıpkı siyah şapkalılar gibi her türlü sistemin açıklarını bularak erişim sağlayabiliyorlar. Ancak en büyük farkları verilere ya da sistemlere zarar vermeden, bu sistemlerin sahiplerini uyarıyor olmaları. Bir nevi Robin Hood da denilebilir.
Gri Şapkalı: İyi veya kötü olma durumunu o anki sürece göre şekillendiren kişilerdir. Fakat genellikle yasal sınırlarda uygulama yaparlar.

Buna ek olarak yazılım korsanı, phreaker, script kiddie ve lamer de gösterilebilir. Genel olarak iyi ve kötü olarak sınıflandırılsalar da unutulmamalıdır ki her hack işlemi, güvenliği tehdit eden bir uygulamadır. Önlem alınmadığı taktirde birey ya da kurumları uzun vadede zarara uğratabilir. Kaynakça

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.