20.01.2022

Oracle Data Redaction Nedir?

Oracle Data Redaction Nedir?

Oracle Data Redaction, veritabanı üzerindeki verilerin redakte yani maskeleme yapılmasına olanak tanıyan bir teknolojik sistemdir. Bu sayede kullanıcılar sistemlerinde bulunan verileri maskeleme ve veri ihlallerinden korunmayı sağlayabilir.

Oracle Data Redaction genellikle Transparent Data Encryption ile karıştırılsa da bu hatalı bir kanıdır. Çünkü Oracle Data Redaction veri maskelemelerini fiziksel bir tepkimeyle icra etmez. Şifreleme işlemi belli kurallar dahilinde ve kullanıcı odaklı olarak gerçekleştirilir. Bu kurallar ‘DBMS_REDACT’ bağlıdır. Yani kısaca veriler ‘raw’ biçiminde tutulmaktadır.

Bu sistemin çalışma prensibi şu şekilde açıklanabilir: Bazı tür uygulamalarda hassas bilgileri hem kullanıcıların hem de uygulama sahiplerinin görmemesi gerekir. Kredi kartı ve vatandaşlık numarası gibi hassas bilgiler buna örnek olarak gösterilebilir. Bu süreçte Oracle Data Redaction sisteminin özelliklerine başvurulur.

Kullanıcıların Data Redaction yapabilmesi başvurabileceği 4 farklı yöntem bulunur. Bu yöntemleri detaylarıyla şu şekilde maddelemek mümkün:

Full Redaction: Sistemde bulunan mevcut verilerin tamamının yönetilmesi durumudur.
Partial Redaction: Sistemde bulunan mevcut verilerin bir kısmının yönetildiği durumlardır. Örnek olarak kredi kartının 16 haneli numarasının belli bir kısmını ‘*’ karakteri ile ifade edilmesidir.
Regular Expressions: Sadece karakter veri türlerinin düzenlenişidir.
Random Redaction: Bu yöntemde veri türü fark etmez. Sütunda yer alan veriler her istendiğinde karışık olarak gösterilir.

Verilerin korunması için Oracle Data Redaction teknolojisinin kullanılması, bireylere birçok alanda fayda sağlar. Öncelikle farklı redaksiyon stilleri arasından seçim yapılabilme imkânı vardır. Ayrıca veri redaksiyon politikalarının tek bir merkezi konumdan yönetilmesi, kolaylık sağlayan bir durumdur.

Diğer yandan Data Redaction kullanılırken bazı hususlara dikkat etmek gerekmektedir. Peki bunlar nelerdir? İşte detayları…

Oracle Data Redaction’un uygulandığı sütun kısımlarında ‘GROUP BY’ ifadesine yer verilmez. Eğer bu yapılırsa ‘ORA-00979’ hatası ile karşılaşılır.
Aynı şekilde ‘DISTINCT’ ifadesinin de kullanılmaması gerekmektedir. Aksi halde ‘ORA-01791’ hatası karşılaşılacaktır.
Bazı sütunlarda Oracle Data Redaction uygulanmaz. Bunlardan birisi de ‘JSON’ sütunudur. Uygulandığı taktirde ‘ORA-28073’ hatası alınır.
Bazı veri tipleri kesinlikle desteklenmemektedir. GRAPHIC, LONG VARGRAPHIC ve VARGRAPHIC bunlara örnek olarak gösterilebilir.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.