01.01.2022

Siber Suç Nedir?

Siber Suç Nedir?

Her geçen gün teknolojinin ve bilişim araçlarının artmasıyla birlikte buna paralel olarak bilişim suçları ve tehditleri de artmaktadır. Teknoloji her ne kadar yaşamı kolaylaştıran bir unsur olsa da beraberinde bir o kadar da tehlikeyi getirmektedir. Peki siber suç nedir? Bir bilişim sistemini ya da bu sistemleri kullanan kişileri zarar uğratmaya yönelik yapılan uygulamalara siber suç denmektedir. Bu suç türünü diğer suçlardan ayıran en belirgin özellik ise eylem yerinin bir bilişim sistemi üzerinden gerçekleşmesidir.

İnternetin kullanıma başlandığı 2000’li yıllarda devletler siber suçlara karşı herhangi bir önleme sahip değildi. Aslına bakılacak olursa siber tehdidin bu seviyelere varacağı ön görülememişti. Fakat internetin günümüzde artık her alana yayılmasıyla birlikte siber güvenlik bireylerin ve devletlerin en önemli gündemi haline geldi. Zira dünya genelindeki siber suçların açtığı zararın 2015 senesinde 3 triyon dolara, 2021 senesinde ise 6 trilyon dolar seviyelerine ulaşması, bu konuda herkesi önlem almaya zorlayan en önemli verilerden birisi olarak görülür. Kaynak

Siber Suç Türleri

Bilişim suçları geniş eylem türlerini kapsayan bir kavramdır. Genellikle doğrudan bilişim sistemleri üzerinden işlendiği düşünülse de aslında iki kişinin görüşmelerini izinsiz çekip internet mecralarında paylaşmak da bir tür siber suçtur. Peki genel hatlarıyla siber suç türleri nelerdir? İşte cevabı…

Dolandırıcılık: Normal hayatta dolandırıcılık Türk Ceza kanununa göre bir suç faaliyeti sayılmaktadır. Bilişim dünyasında yapılan dolandırıcılık eylemleri de bu kapsamın içine girmektedir. Siber korsanlar dijital araçları kullanarak bireylerin kimlik ya da banka bilgilerini çalar ve kendi menfaatlerinde bu bilgileri kullanırlar. Banka dolandırıcılığı, özel bir bilginin çalınarak satışa çıkarılması ve kimlik hırsızlığı bu siber suç türüne örnek olarak gösterilebilir.
Saldırgan İçerik: Korsanlar, internet üzerinden bireylere müstehcen ya da farklı içerik türleriyle saldırabilmektedirler. Bu tür paylaşımlar suç bakımından devletlerin kanunlarına göre değişkenlik gösterse de genel olarak siber suç olarak kabul görür. Irkçılık, küfür, pornografi ve nefret söylemi bu siber suç türünün en sık karşılaşılan unsurlarıdır.
Siber Terörizm: Teknolojinin gelişmesiyle birlikte dünya genelinde terör yapılanmalarına yeni bir kavram eklendi: Siber Terörizm. Burada siber korsanlar bireylerden ziyade devlet alt yapılarını hedef alır. Temel prensipte devlet üzerinden toplumda kaos çıkarmak planlanır.

Siber suçla mücadele birçok farklı yöntem vardır. Özellikle kurumlar, işletmeler ya da özel veriye sahip bireyler siber güvenlik konusunda profesyonel destek almalıdır. Bu konudaki çözümlerimiz hakkında yazdığımız ‘Bilişim Güvenliği Danışmanlığı’ başlıklı yazımızı okuyarak detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.