05.11.2019

Sunucu ve ağ alt yapı seçimi nasıl olmalıdır?

Sunucu, verileri depolayan ve istek geldiği zaman kullanıcıya aktaran bir donanımdır. İnternet üzerinde yer alan her türlü veri, sunucular üzerinde depolanmaktadır. Bu durum, sunucuları büyük bir tehlike altına sokmaktadır. Zira bu verileri çalmak isteyen bilgisayar korsanları, ilk olarak sunuculara yönelmektedir. Bu nedenle sunucu ve ağ altyapı seçimi, oldukça önemli bir konudur. Bu rehberimizde, sunucu ve ağ altyapı seçimi sırasında nelere dikkat etmeniz gerektiğiniz derledik.

Sunucu Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Küçük ya da büyük fark etmeksizin işletmeler, verilerini depolamak için kendi sunucularına sahip olmalıdır. Bu sunucularda yer alan veriler, zamanla sunucuya fazla gelebilir. Aynı durumda sunucular, şirketin büyüyen yapısına karşı uyum sağlamayabilir. Bu nedenle, sunucu seçerken uzun vadeli düşünmeli ve şirketin mevcut ve gelecekteki durumu analiz edilmelidir. Böylece zamandan ve maddiyattan tasarruf edebileceğiz gibi, daha verimli bir çalışma hayatına sahip olabilirsiniz.

Sunucu seçimi; şirket verilerinin büyüklüğüne bağlı olarak değişebilir. Ancak sunucu seçerken tek dikkat edilmesi gereken durum depolama kapasitesi değildir. Aynı zamanda sunucu güvenliği de oldukça önemlidir. Bunun için sunucular ideal koşullarda saklanmalıdır. Sunucuları ideal koşullarda saklamak içinse, sunucu kabin seçimine önem verilmelidir. Bu sayede sunucular daha rahat ve güven içerisinde çalışabilir.

Sunucu büyüklüğü, şirketinizde çalışan personel büyüklüğü ile doğru orantılıdır. Şirketler büyüdükçe, içerisinde yer alan data miktarı da artar. Bu nedenle daha büyük ve daha güçlü bir sunucuya ihtiyaç duyulur. Eğer sunucu seçiminde iyi bir planlama yaparsanız, uzun vadeli ve isabetli bir tercih yapmış olursunuz.

Sizin için bu konu ile ilgili başka bir makale tavsiye etmek isteriz. Kablosuz Ağ Kurulumu Ve Menzil Arttırma Nasıl Yapılır ?

Ağ Altyapı Seçerken Nelere Dikkat Edilmelidir?

Ağ altyapısı, sunucular arasındaki iletişimi sağlamak amacıyla oluşturulur. Bu nedenle güvenli bir ağ altyapısı oluşturmak, verilerin de tehlikeden uzak bir ortamda hareket etmesini sağlar. Ağ altyapı seçiminde, projelendirme ve kablo seçimi oldukça önemlidir. Bu sayede maliyet ve zaman açısından büyük bir tasarruf sağlayabilirsiniz.

Projelendirme, ağ haritasını yapılandırma işlemidir. Kablolama düzeneği, iyi bir projelendirme sayesinde uzun vadede etkili bir işleyiş vaat etmektedir. Bu sayede kabloların yeri değiştirilse dahi, herhangi bir karışıklık söz konusu olmayacaktır. Ek olarak ağ altyapısı kurulurken diğer ağ donanımlarının da yerini öncesinde çizme imkanı sağlar.

Ağ altyapısında, kablo seçimi oldukça önemlidir. Büyük işletmeler, fiber optik kablolar kullanarak daha güçlü bir ağ altyapısı kurabilir. Görece daha küçük işletmeler ise CAT-6 ile kablolama yapabilir. Kabloların numaralandırılması, olası kablo değişim ya da taşıma işlemlerinde de size kolaylık sağlayacaktır.

Kablo seçimi kadar, kablosuz ağ kurulumu da oldukça önemlidir. Günümüzde kablolama yapılamayacak yerlerde, kablosuz ağ kurulumu gerekli olabilmektedir. Bu nedenle projelendirme aşamasında bu duruma dikkat edilmelidir. Kablosuz ağ kurulumu yapılacak yerlerde router gibi yardım bileşenler yani network ürünleri kullanılabilir.

Yukarıdaki tavsiyeler dikkate alınırsa, sunucu ve ağ altyapısı daha güvenilir ve işlevsel bir hal alacaktır.

Kaynakça

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.