Güvenlik Duvarı nedir? Neden önemlidir?
Ağ güvenliği, günümüzde titiz bir şekilde üzerinde durulması gereken konular arasındadır. Zira şirketler ve markalar, dijital ortamlarda varlığını sürdürürken belirli güvenlik tedbirlerine uymak zorundadır. Bu kapsamda, firewall hakkında daha fazla bilgi almak iyi bir seçenek olacaktır. Peki temel hatları ile firewall nedir? Cevabını rehberimizde bulabilirsiniz.
Firewall Nedir?
Türkçe karşılığı “güvenlik duvarı” olan firewall, ağ güvenliğini sağlamak amacıyla kullanılan bir sistemdir. Bireyler ve kurumlar, internet üzerinde daima bir tehdit altındadır. Bu durumda güvenlik önlemlerinin artırılması elzemdir. Bilgisayarların ve ağın güvenliğini sağlayan firewall, sizleri pek çok siber tehlikeden de korumak üzere geliştirilmiştir. Bu nedenle firewall kullanımı, günümüzde oldukça önemlidir. Rehberimizin devamında, “firewall neden önemlidir?” Sorusuna ayrıntılı cevaplar bulabilirsiniz. Şimdi, firewall’ın temel çalışma prensibine göz atalım.
Sunucu Ve Ağ Alt Yapı Seçimi Nasıl Olmalıdır?
Firewall Nasıl Çalışır?
Firewall, ağ üzerinden bilgisayarınıza gelen veri paketlerini denetler. Daha basit anlatım ile, bir dijital filtre görevi görmektedir. Bu sayede, sisteminizi tehlike altına sokabilecek her türlü veri paketi, firewall tarafından tespit edilerek engellenir. Genel olarak firewall, internet üzerinden bilgisayarınıza gelebilecek zararlı her türlü yazılımı engellemek amacıyla kullanılmaktadır. Bu sayede kişisel verileriniz ya da şirket verileri, ek bir güvenlik katmanı içerisinde korunur.
Veri akışını kontrollü ve güvenli bir yapıya büründüren firewall, ağ trafiğini yapılandırılmış kurallar doğrultusunda yönetir. Bu nedenle veri akışı, firewall tarafından denetlenir. Günümüzde firewall kullanımı, proxy ile beraber kullanılabilir.
Firewall türlerine göre, farklı işleyiş sistemleri bulunmaktadır. Firewall türleri, şöyle sıralanabilir:
- Paket filtre güvenlik duvarı
- Devre seviyesi güvenlik duvarı
- Uygulama seviyesi ve proxy güvenlik duvarı
Firewall Neden Önemlidir?
Çünkü dijital güvenliği sağlamak, her şirketin alması gereken önlemlere bağlıdır. Dijital güvenliği sağlayamayan şirketler ya da bireyler, pek çok saldırıya karşı da açık bir hale gelir. Firewall bu noktada sizlere bir kale inşa etmektedir. Kale kapısına gelen her bir veri paketi, firewall tarafından denetlenir ve öyle içeri alınır. Bu sayede güvenliği tehlikeye atabilecek veriler, kale duvarlarının dışında kalır.
Firewall, yukarıda anlattığımız işleyişi sayesinde izinsiz uzaktan erişime karşı sizleri korumaktadır. Güvenlik duvarı kullanımı sayesinde, bilgisayar, tablet ya da telefon gibi cihazlarınızı üçüncü tarafın erişemeyeceği şekilde koruma altına alabilirsiniz.
Firewall, sizleri tehlikelere karşı koruduğu gibi gerekli uyarıları da yapar. Bu sayede, farkında olmadan güvenliğinize zarar verecek bir aksiyona kalkıştığınızda, firewall sizlere öncesinde bir mesaj gönderir. Günümüzde modern işletim sistemleri içerisinde temel teknik özelliklere sahip firewall bulunsa da, daha gelişmiş bir güvenlik sistemi için proxy güvenlik duvarı kullanmak oldukça önemlidir.
Firewall sayesinde, neyin tehlikeli neyi tehlikesiz olduğunu öğrenebilirsiniz. Ek olarak, çocuklarınıza daha güvenli bir internet deneyimi sağlamak amacıyla firewall kullanabilirsiniz. Bu sayede çocuklarınız, tehlikeli olabilecek web sitelerine karşı bir önlem duvarı içerisinde korunur. Görüldüğü gibi firewall sadece sizi değil, sevdiklerinizi de koruma altına alır.