06.02.2022

Güçlü Şifre Nedir?

Güçlü Şifre Nedir?

Dijital teknolojilerin her geçen gün hızla artmasının ardından bu sistemleri koruyan şifrelerin güveliği de hayli öne çıkan bir konu oldu. Kullanıcıların sistemlere giriş için belirledikleri parolaların yanlış düzenlenmesi, onları ve kullandıkları sistemi tüm tehditlere açık bir hale getirmektedir. Tam da bu noktada ortaya çıkan güçlü şifre kavramının bilinmesinde fayda var. Peki güçlü şifre nedir? İşte detayları…

Güçlü şifre, genel ağ üzerinde bulunan tüm şahsi varlıkları dış tehditlere karşı en iyi şekilde korumak için yapılan uygulamalar bütünüdür. Güçlü şifrelemenin temel amacı, sistemlere ve veri tabanlarına erişim ihtimalini en düşük seviyeye indirmektir. Günümüzde bu uygulamaların oldukça etkili olduğunu söylemek mümkün.

Günümüz dijital dünyasında şifreleme işleminin kullanıldığı 2 farklı alan vardır. Bu alanlara kısa değinmekte fayda var:

Parola: İngilizce olarak ‘Pasword’ olarak karşımıza çıkan bu yöntem sistemlere erişimi sağlamak için harf, rakam ve özel ifadelerin kullanıldığı bir yapıdır. Kullanıcılar bu metinler sayesinde verilerini korumaktadır. Parolalar için en çok kullanılan şifreleme uygulaması demek mümkün.
Şifre: Diğer adıyla ‘Cypher’ olan bu yöntem ile parolalarda kullanılan metinlerin belli bir algoritma ile anlaşılmaz hale getirilmesidir. Yani bu algoritmalar ile şifreleri bir kez daha şifrelemiş oluruz.

Güçlü Şifre Nasıl Oluşturulur?

Güçlü şifre oluşturmanın bazı genel kriterleri vardır. Bu kriterler sayesinde kullanıcılar güvenlik seviyesini daha üst düzeye çıkarmış olurlar. Güçlü şifrenin nasıl oluşturulacağına dönecek olursa bu konuyu birkaç başlık altında belirtebiliriz.

Şifreler, tahmini kolay ve basit anlamlar içeren harflerden oluşmamalıdır. Yapılan araştırmalara göre günümüzde hala en çok kullanılan şifrenin ‘1234562 olduğu görülmüştür. Bu tür basit metinlerden kaçınılmalıdır.
Şifreler uzun karakterlerin bir araya gelmesiyle oluşturulmalıdır. Bu konuda minimum 15 karakter olmasına özen gösterilmelidir.
Güçlü şifre için sadece harf kullanmak yetmez. Aynı zamanda rakam ve özel karakterler de tercih edilmelidir. Ayrıca büyük küçük harfler ile şifre desteklenmelidir.
Şifre tahmini kolay kelimeler içermemelidir. Doğum tarihi, isim ve şehir gibi unsurlar buna örnek olarak gösterilebilir.

Güçlü şifreye sahip olarak sistemlerinizi ve verilerinizi siber saldırılara karşı daha korunaklı yapabilirsiniz. Unutulmamalıdır ki internet kullanımı sağladığı faydalarla birlikte birçok tehdidi de beraberinde getirmektedir. ‘Siber Güvenlik Nedir?’ başlıklı yazımıza göz atarak bu alanda daha çok bilgiye sahip olabilirsiniz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.