İşletim Sistemi Nedir?
İşletim Sistemi Nedir?
İşletim sistemi, bilgisayar ve türevi donanımların yönetimini sağlamak, denetlemek ve daha basit kullanımı elde etmek için oluşturulmuş yazılımlar bütünüdür. Kısaca donanımların yazılım aracılığıyla yönetilmesidir. İlk üretildiğinde sadece bilgisayarlar üzerinde kullanımı olsa da günümüzde teknolojinin ilerlemesiyle birlikte ortaya çıkan telefon, tablet ve diğer birçok cihazda işletim sistemleri olmazsa olmaz bir bileşen haline gelmiştir.
İşletim sistemlerine Microsoft Windows, Mac OS, Linux ve Android örnek olarak gösterilebilmektedir. Fakat Microsoft Windows öncü rolünde olduğu için dünya genelinde en yaygın kullanıma sahip bir işletim sistemidir. Hemen ardından son yılların en gözde teknolojik ürünlerini üreten Apple’ın Mac OS işletim sistemi gelmektedir.
1940’lı yıllarda elektronik ürünlerin hiçbirinde işletim sistemi mantığı yoktu. O dönemin elektronik cihazları tamamen sıralı mekanik şalter prensibiyle çalışırdı. Fakat ilerleyen dönemde programlanabilir bilgisayarların icadıyla birlikte işletim sistemleri kullanıma başlanmıştır. İlk gerçek anlamda işletim sistemine adım IBM tarafından 1965 ile 1980 tarihleri arasında atıldı. Bu sistem devre elemanlarının bir düzen doğrultusunda birleştirilmesiyle elde edildi. Kaynakça
İşletim sistemlerinin çalışma mantığı dışarıdan hayli karmaşık görünse de aslında özünde basit bir işleyişe sahiptir. Donanımın açılışı sırasında işletim sistemi kendisini belleğe aktararak çalışmaya başlar. Donanım tamamen açıldığında ekran görüntüsüyle faaliyete giren bu sistemler kullanıma hazır olur.
Günümüzde kullanılan işletim sistemleri kendi içerisinde 2 farklı guruba ayrılmaktadır. Bunlardan ilki ve en sık kullanıma sahip olanı kapalı kaynak kodlu işletim sistemleridir. Windows, Mac OS ve Chrome OS işletim sistemleri bu guruba dahil olanlarıdır. Diğeri ise açık kaynak kodlu işletim sistemleridir. Ubuntu, Centos ve FreeDos32 işletim sistemleri bu gruba dahil olanlarıdır. Bu konuda daha detaylı bilgiye sahip olmak için ‘Açık Kaynak Kodlu İşletim Sistemi Nedir?’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
Teknolojinin ilerlemesi ve kullanıcı taleplerinin artmasıyla birçok farklı işletim sistemi piyasaya sürülmüştür. Her biri farklı yapı ve çalışma özelliklerine sahiptir. Dünya genelinde en sık kullanıma sahip işletim sistemleri ise şunlardır:
- Microsoft Windows İşletim Sistemi
- Mac OS İşletim Sistemi
- Unix İşletim Sistemi
- Linux İşletim Sistemi
- Pardus İşletim Sistemi
- Android İşletim Sistemi
- iOS İşletim Sistemi