Java Nedir?
Java Nedir?
İnternet ve bilgisayar teknolojilerini mihenk taşı olan Java, ilk olarak 1995 senesinde Sun Microsystems tarafından piyasaya sürülmüş bir sistemdir. Gelen olarak bir programlama dilidir. İnternet dünyasında birçok sitenin düzgün ve hızlı görünmesi, Java uygulamalarının işletim sistemlerine yüklü olmasıyla mümkündür. Çünkü günümüzde çoğu web sitesi Java kodlama dilini kullanmaktadır.
Java, sadece bilgisayarlar üzerinde kullanılan bir programla platformu değildir. Hızlı ve güvenilir oluşuyla birçok alana yayılmıştır. Laptop, depolama merkezi, oyun konsolu ve cep telefonları Java’nın kullandığı cihazlardan en önemlileridir.
Java ilk üretildiğinde küçük ölçekte cihazlarda kullanılması hedeflenmişti. Fakat C ve C++ programlama dilinden çok daha fazla geliştirilmeye müsait bir yapıda olduğu için kısa sürede dünya genelindeki neredeyse tüm cihazlarda kullanımına başvuruldu. Özellikle de bu durum kurumsal alanlarda daha sık görüldü.
Günümüzde Java ile Javascript sık karıştırılan bir durumdur. Fakat her ikisi de ayrı bir yapıdır. Tek benzer yanları isimleridir. Javascript, web sitelerinin içerisinde entegre olarak çalışmaktadır, Java ise tarayıcılara entegre olarak çalışmaktadır. Her ikisinin de ayrımını bu şekilde yapmak mümkün
Java Ne İşe Yarar?
Java, internet ortamını daha kullanışlı ve estetik bir hale getirmek amacıyla tasarlanmış programlama sistemidir. Yapı itibariyle ‘C++’ programlama dilinde anlaşılabilir düzeydedir. Fakat hız ve nesneye yöneliklik bakımından C++’dan daha işlevseldir.
İnternette yer alan sitelerin büyük bir çoğunluğu doğru işleyişi sahip olmak için mecburen Java destekli bir yapıya sahip olmaları gerekmektedir. Peki internet platformlarının yanı sıra Java programlama dilinin kullanıldığı diğer alanlar nelerdir? İşte detayları…
Android Uygulamaları:Android telefonlarda kullanılan aplikasyonların neredeyse tamamı Java programlama diliyle üretilmiştir.
Yazılım Araçları:Eclipse ve NetBeans IDE gibi birçok yazılım, Java platformunda yazılarak geliştirilmektedir.
J2ME Uygulamaları: J2ME, Nokia ve başka birtakım telefonlarda kullanılan işletim sistemidir. Android ve IOS işletim sistemleri J2ME kullanımını oldukça azaltmış olsa da günümüzde halen kullanıldığı bir kesim vardır.
Bilimsel uygulamalar: Java’nın güvenli ve kolay bakıma sahip olması günümüzde bilimsel içerikli birçok yazılımda kullanılmasını sağlamıştır.
Java’nın kullanım alanına yukarıdakilere ek olarak yüksek frekanslı işlem alanları, gömülü alanlar ve ticaret uygulamaları da gösterilebilir.