Ram Nedi̇r?
RAM Nedir?
Günümüzde teknolojinin artması ve buna paralel olarak yükselen güç kaynakları ihtiyacı, RAM nedir ve özellikleri nelerdir sorusunun daha yaygın ortaya çıkmasına sebep oldu. RAM genel olarak cihazların anlık olarak ihtiyaç duyduğu verileri geçici olarak depolandığı yerdir. Bu işlemler aşırı hızlı bir şekilde gerçekleştiği için yüksek performansa maruz kalan bir bileşendir.
RAM’ler ile alakalı sadece bilgisayarlarda bulunduğuna dair bir görüş hakimdir. Ancak bu bir yanılgıdır. Zira telefondan tablete, oyun konsollarından daha birçok dijital gerece hepsinin yapısında RAM bulunur. Kısaca RAM için teknolojik ürünlerin neredeyse tamamında yer alan önemli bir bileşendir demek mümkün.
RAM, İngilizce ‘Random Access Memory’ teriminin kısaltmasıdır. Türkçedeki karşılığı ise ‘Rastgele Erişilebilir Bellek’ anlamına gelir. Bellek gurubunda olması genellikle Hard Diskler ile karıştırılmasına sebep olur. Ancak çalışma prensibi ve görevi Hard Disklerden oldukça farklıdır. Yaygın kullanılan RAM’ler hem yazılıp hem de okunabilir özelliğe sahip olanlardır. Bu tür RAM’lere okunan-yazılan hafıza denir. Bu hafızalar genellikle 2 byte olarak paketlenip kullanıma sunulur.
RAM Çeşitleri Nelerdir?
Bilgisayar, telefon, tablet ya da oyun konsollarının verimli çalışabilmesi için olmazsa olmaz donanım bileşenleri vardır. RAM de bu bileşenlerden biri ve hatta en önemlilerinden biri olarak bilinir. Bu bileşenin de kendi içerisinde birçok çeşidi vardır. Bunların en sık tercih edilenlerini şu şekilde belirtebiliriz:
Statik RAM
Dinamik RAM (DRAM)
DIMM RAM
Single – Double Sided DIMM
SDR SDRAM
DDR SDRAM
RAM Çeşitleri Nelerdir?
Kullanıcılar ne kadar RAM alanı olduklarını sıkça merak eder. Zira bilgisayarlarına yükleyecekleri oyun ya da programlar bu RAM seviyesine göre mümkün olur. Eğer programların ihtiyacı olan RAM miktarı karşılanmaz ise kullanımı mümkün olmaz. Peki ne kadar RAM’iniz var? İşte cevabı…
Windows 10 işletim sistemine sahip bilgisayarda ne kadar RAM olduğunu öğrenmek için yapılması gereken şey, masaüstünde bulunan ‘Bilgisayar’ simgesine sağ tıklayıp ‘Özellikler’ bölümünü seçmek. Ardından da sol alttaki Windows ikonuna tıklandığında ekrana gelen pencerede RAM miktarı görünecektir.