Sunucu Bakımı Nasıl Yapılır?
Sunucu Bakımı Nasıl Yapılır ?
Sunucu bakımı, bir sunucunun gerek yazılımsal gerekse donanımsal olarak düzgün ve kesintisiz çalışmasını sağlamak için yapılan güncellemelere verilen isimdir. Bir bilgisayar ağının doğru çalışabilmesi için sunucu bakımı elzem bir konudur. Bu işlem genellikle ağ yöneticisinin görevidir ve bakım işlemi aksatılırsa ağın büyüklüğüne bakılmaksızın birçok sorun ortaya çıkar.
Öncelikle bir sunucunun verimli çalışması adına bakımlar yapılması için, o ağa yönetici atanması gerekir. Günümüzde bu işlemi genellikle uzman ağ bakım firmaları karşılamaktadır. Sunucu bakımının temel prensibinde ağ performansının istenen seviyede tutulması, potansiyel risklere karşı güvenlik sağlanması ve yedekleme protokollerinin düzenli aralıklarla yerine getirilmesi vardır. Bu üç ana unsur kesintisiz olarak sağlandığı taktirde kusursuz bir sunucu işleyişine ulaşılmış olunur.
Ayrıca sunucu bakımlarını planlayan, analiz eden ve uygulayan birçok yardımcı programlarda mevcuttur. Bu programlar otomatik sistem izleme prensibiyle çalışır ve gerekli durumlarda ağ yöneticisini bilgilendirir. Bu yardımcı programlar sonradan temin edilse de genellikle sunucunun donanım paketi ile birlikte verilir.
Otomatik programlar kullanılsa bile, verimli bir sunucuya sahip olmak için fiziki müdahalelere ve belli başlı aşamalara ihtiyaç vardır. Bu temel adımlar kullanılan sunucunun performansını doğrudan etkiler. Peki sunucu bakımı konusunda ihtiyaç duyulan temel adımlar ve uygulamalar nelerdir? İşte cevabı…
Server bakımlarında profesyonel desteğin önemi yadsınamaz düzeydedir. Çünkü server bakımı dışarıdan görüldüğünde basit bir iş olarak algılansa da aslında yapı itibariyle hayli karmaşık ve zor bir işlemdir. Bu sebeple her türlü risk faktörüne hâkim ve güncel risklere karşı yeterli bilgiye sahip kurum ve kişilerce çalışmak, sunucu bakımı için en doğru yöntem olacaktır.
Sunucu bakımında yardımcı yazılımlardan faydalanması gerekir. Özellikle anti virüs programları bu bakımlar icrası sırasında oldukça önemli bir yere sahiptir. Virüsler tıpkı diğer teknolojik cihazlara sızma girişiminde bulunduğu gibi bu sunucu donanımlarına da sızabilmektedir. Sisteme giren virüsler veri sızıntısına, sunucuya erişimin engellemesine ve sisteme bağlı cihazların verimsiz çalışmasına sebebiyet verebilir. Anti virüs programları kullanarak sabit disklere yerleşmiş casus yazılımlardan kurtulmak mümkün. Bu makale ESET Sunucu Antivirüs Programı kaynağından faydalanarak yazılmıştır.
Server Bakım Hizmeti
Bireysel ya da ticari alanda kullanılan sunucuların sürdürülebilir ve verimli çalışması için bakımlarının yapılması gerekir. Bu bakımlar adım adım incelendiğinde hayli karmaşık bir yapıya sahiptir. Uzman firmaların sunduğu server bakım hizmeti tam da bu noktada öne çıkmaktadır. Birçok sunucu donanım firması bu hizmeti bir süreliğine temin etse de belirlenen süre bittiğinde kullanıcılar kendi başlarına kalırlar. Bu noktada yapılması gereken şey, profesyonel bir server bakım hizmeti sağlayıcısı ile çalışmaktır.
Sistem büyüklüğü ne derece olursa olsun firmalar kullandıkları sunucular hakkında yeterli bilgi ve donanıma sahip değildirler. Haliyle bu da bakımların yapılmasında aksaklıklara yol açabilir. Sonrasında da istenmeyen problemlerin görülmesi kaçınılmazdır.