28.12.2021

Sunucu Sanallaştırma Nasıl Yapılır?

Sunucu Sanallaştırma Nasıl Yapılır?

Genel olarak her ölçekteki şirketler sahip olduğu sunucuların tamamını tek bir donanım üzerinden çalıştırır. Fakat bazı durumlarda çalıştırılan sunucu sayısı yetersiz olabilmektedir. Tam da bu noktada sunucu sanallaştırma devreye girer. Bu uygulama sayesinde şirketler bir donanımsal cihaz üzerinden çok daha fazla sunucuyu çalıştırma imkanına sahip olurlar.

 

Sunucu sanallaştırma günümüzde çok sık telaffuz edilen bir kavram olsa da genel tanım itibariyle bilgi eksikliği mevcuttur. Sanallaştırma, depolama alanı, sunucular ya da işletim sistemi gibi veri işleyen kaynakların sanal sürümünün oluşturulmasıdır. Kısaca sanal bir veri alanı demek mümkün.

Peki bu sanal kaynak formları nelerdir? Başlıca olanlarını şu şekilde belirtmek mümkün:

 

  • Sunucu sanallaştırma yukarıda belirtilen kaynak formlarını bölümlere ayırır ve böylece her bölüm kendi bileşenlerine sahip olarak eksiksiz çalışma imkânı tanır.
  • Sunucu sanallaştırma sadece şirketler ya da büyük ölçekli kurumların kullanacağı değil, aynı zamanda da bireysel kullanımlarda da tercih edebileceği bir sistemdir. Örneğin tek bir bilgisayarda farklı işletim sistemlerinin çalıştırılmasında, sanal sunucular kullanılabilir.

Sucunu sanallaştırma eski bir sistemdir, fakat günümüzde popülerliğinden hiçbir şey kaybetmemiştir. Özellikle bulut teknolojilerinin vazgeçilmez bir unsuru haline gelmiştir. Peki böylesine büyük bir kullanım popülasyonuna sahip olan sunucu sanallaştırma işlemi nasıl yapılır?

Sunucu sanallaştırma aşamaları nelerdir? İşte cevabı…

  • Sanal sunucuların kurulumu oldukça basit ve kolaydır. Hazır yazılım kalıpları kullanılması, kurulum aşamasını hızlı ve basit bir hale getirir. Fakat burada dikkat edilmesi gereken husus hangi sanal sunucu türünün ihtiyaçlarınızı karşılıyor olduğudur. Genellikle sanal sunucularda depolama kaynakları sınırlı olduğu için yüksek sunucu kullanımı imkânı sağlamaz. Bu yönüyle avantajlı bir uygulama demek mümkün değil.
  • Diğer yandan sunucu sanallaştırmada kullanılan bir sistem de bulut sunucu yani Cloud sunucudur. Özellikleri ve sağladığı avantajlar itibariyle oldukça sık kullanım popülasyonuna sahiptir. Kullanıcılar bulutlar üzerinden diledikleri yerden istedikleri zamanda erişim seçeneğine sahipler. Üstelik kullanıcılar sınırsıza yakın bir depolama alanına sahip olurlar.
  • Bulut sunucuları üzerinden sanallaştırma yaptırmak için günümüzde birçok aracı web platformu mevcut. Bu web platformlarına üye olarak belirtilen adımlar takip edilebilir, kolaylıkla sunucu sanallaştırma işlemi gerçekleştirilebilir.

Sunucu Sanallaştırmanın Sağladığı Faydalar

Sunucu sanallaştırmanın gerek bireysel kullanımlarda gerekse kurumsal kullanımlarda olsun sağladığı büyük avantajlar vardır. Sağlanan bu avantajlar sanal sunucuların popülasyonunu her geçen gün arttıran unsurların başında gelir. Peki sunucu sanallaştırma kullanıcılara ne gibi katkılar sağlar? Bu durumu birkaç başlık altında toparlamak mümkün…

Yukarıda da belirtildiği üzere sanal sunucular işin verimi ve sürekliliği konusunda oldukça önemli bir yere sahiptir. Bu sebeple sanallaştırma sürecinin ve sonrasındaki bakım hizmetlerinin profesyonel bir kurum tarafından yapılması, firma ve bireyler için daha makul bir tercih olacaktır.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.