Telefon Santrali Nedir? Nasıl Çalışır?
Telefon santrali, birden fazla telefonun tek bir merkezi noktaya bağlanarak aralarındaki iletişimin doğrudan koordine edilmesidir. Günümüzde telefon ile iletişim kurulmasının en önemli kısmını santraller meydana getirir. İlk icadında manuel olarak çalışan bir teknolojiydi. Önce santrale bağlanılırdı, ardından da oradaki bir kişi istediğiniz hatta sizi elle bağlardı. Fakat günümüzde teknolojinin gelişmesiyle santral kavramı da değişti. Artık tamamen otomatik bir mantık ile faaliyet gösteriyor.
Telefon Santrali Nedir?
Telefon santrali nedir? sorusunun en temel cevabı; çok sayıdaki telefonun merkez ile bağlantı kurarak birbirleri arasında hızlı ve doğrudan iletişimin sağlanmasıdır. Günümüzde teknolojinin gelişmesiyle tamamen otomatik bir yapıya bürünmüştür. Bu da iletişimin sağlanmasını oldukça kolay hale getirmiştir.
Telefon santrali ile birçok işlemi yapmak mümkün. Uygulamalarında çeşitliliği sayesinde geçmişten bugüne santraller popülerliğini yitirmedi. Peki telefon santrallerinin özellikleri nelerdir? İşte detaylar…
- Gelen aramalar başka bir telefona yönlendirilebiliyor.
- Tüm aramalar yönetilebiliyor.
- Şirket için dahili hatlar oluşturarak personellerin ücretsiz konuşması mümkün.
- İş gücünü azalttığı için maliyet avantajı da sağlıyor.
Telefon Santrali Nasıl Çalışır?
Telefonun icadıyla birlikte her ne kadar iletişim kolay hale gelmiş olsa da bu durum birçok sorunu da beraberinde getirdi. Bunlardan en önemlisi de telefon hatlarını birbirine en güvenli ve sağlık bir şekilde nasıl bağlanacağıydı. Fakat telefon santralleri sayesinde bu sorun tamamen ortadan kaldırıldı. Ülkemizde hizmet veren santrallerden bazıları Netaş, Alcatel ve Siemens firmalarıdır. Peki telefon santralleri nasıl çalışır? İşte detaylar…
Arama yapmak isteyen kişi, aramak istediği numarayı çevirdiğinde sinyal, işlemci merkezine iletiliyor. Daha sonrasında kullanıcının aramak istediği telefon hattını algılayan işlemci, otomatik olarak aranan kişiye sinyaller iletiyor. Bu bildiğimiz telefonun çalması durumudur. Eğer aranan kişi sinyale cevap verir yani telefonu açarsa, santral her iki tarafın ortak hatta buluşmasını sağlıyor. Kısaca telefon santrali sistemi sayesinde sağlıklı bir iletişim kurmak mümkün hale geliyor.
Yukarıda belirttiğimiz tüm süreç sadece birkaç saniye içerisinde gerçekleşmekte. Teknolojinin ve telefon hatlarının gelişmesiyle birlikte santraller üzerinden iletişim kurmak hayli hızlı seviyelere ulaştı. Günümüzde büyük şirket ve kurumların hemen hepsi bu telefon santrali teknolojisini kullanıyor.