07.02.2022

URL NEDİR?

URL NEDİR?

URL, ‘Uniform Resource Loader’ teriminin kısaltmasıdır. Türkçede ise ‘Tekdüzen Kaynak Bulucu’ olarak karşılık bulur. Temel çalışma prensibi internet üzerindeki bir kaynağın yerini noktasal olarak göstermektir. Örnek olarak ‘www.ornek.com’ uzantısı gösterilebilir. 1994 senesinde Tim Barners-Lee tarafından hazırlanan URL sistemi, UNIX yol referansları esasına dayanmaktadır. Slash yani ‘/’ simgesi ile kaynakları birbirinden ayırır. Bu sistemde nokta ‘.’ Son ekleri temsil eder.

URL, sadece kaynak bulucu özelliğe sahip değildir, aynı zamanda internet sitelerine atanan bir kimliktir. Bu kimlikler sayesinde her web sitesine doğrudan erişim sağlanır. Böylelikle erişim trafiğinde çakışmaların önüne geçilmiş olunur. URL işleyişini, binalardaki dairelerin adreslenmesi olarak tasvir etmek mümkün.

İnternete bağlanmak için bilgisayarlar IP adreslerine gereksinim duyar. Bu konuyu detaylıca ele aldığımız ‘IP Adresi Nedir?’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz. Cihazlar, IP adresleri aracılığıyla web siteleri ile doğrudan bağlantı kurarlar. Fakat IP adresleri karışık ve akılda kalması zor rakamlardan oluştuğu için URL bu IP’leri metne çevirir ve internet kullanımını daha kolay bir hale getirir. Kaynak

URL Neden Önemlidir

Günümüz dünyasında internet kullanımın geldiği nokta göz önünde bulundurulduğunda URL’nin interneti kullanılabilir hale getirdiğini söylemek mümkün. Çünkü bu yapı kullanıcıların web sitelerine doğrudan erişimi sağlar. Her bir siteye özgün kimlik atayarak erişim trafiğinin birbirine girmesini önler.

URL’yi bilişim dünyasında önemli kılan bir diğer faktör ise arama motorlarının vazgeçilmez bir unsuru olan SEO’nun verimli çalışmasına doğrudan etki etmesidir. Arama motorlarına her gün dünya genelinde yüz binlerce web sitesinden milyonlarca veri girişi olur. URL bu anlamda arama motorlarının çalışmasını daha kolay kılar.

Yukarıda URL nedir sorusunu detaylıca yanıtladık. Kullanıcıların merak ettiği konulardan bir diğeri de URL kullanımının püf noktalarıdır. Bu konuyu birkaç maddede açıklamak mümkün.

  • URL oluşturulacağı zaman basit ve kolay okunur kelimeler tercih edilmelidir. Dilbilgisi kuralları da ihmal edilmemelidir.
  • Kısa ve net URL tercih edilmesi, kullanıcıların siteye daha kolay erişilmesini sağlar.
  • Kelime ayırmalarda mutlaka ‘-‘ işareti kullanılmalıdır. Bu durum SEO açısından da mühimdir.
  • URL oluşturulurken küçük harf kullanımı tercih edilmelidir. Büyük harfler sayfa yönlendirilmelerinde aksaklıklara sebep olabilir.
Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.