05.11.2019

Yedekleme sistemi nasıl olmalıdır?

Yedekleme Sistemi Verilerimiz bizler için çok önemlidir. Bu sebepten ötürü onları korumamız gerektiği konusunda hemfikiriz. peki verilerimizi nasıl koruyacağımız konusunda bir fikriniz var mı ? Tabii ki yedekleme sistemi. Sizler için bu makalemizde bunu ele aldık.

Dijital dünyada en büyük güç, bilgilerdir. Bu nedenle bilginin değerini önemseyen şirketler, yedekleme sistemlerine büyük bir yatırım yapmaktadır. Olması gereken de budur. Aksi durumda, ufacık bir hatadan dolayı tüm şirket verileri buhar olup uçabilir. Bu durum, ekonomik kayba neden olabileceği gibi şirket çalışanlarının mağdur olmasına da neden olabilir. Bu nedenle yedekleme sistemi nasıl olmalıdır? Sorusu, ardında çokça cevap barındırmaktadır. Gelin o cevaplara tek tek göz atalım.

Verilerinizi yedekleme cihazlarını en uyguna toptanbilgisayar websitesi’nden elde edebilirsiniz.

Veriler neden yedeklenmeli?

Bir korsan saldırısı senaryosu hayal edelim. Bu saldırı sonucunda tüm verilerin şifrelendiğini ve fidye aracı olarak tutulduğunu öğrenmek, elbette bu durum sizin ve bilgileriniz için can sıkıcı olacaktır. Ancak verileriniz yedeklendi ise, endişe etmeye de gerek kalmaz. Yalnızca güvenlik katmanını tekrar gözden geçirmeniz gerekir. İşte tam bu nedenden dolayı, verilerin anlık ya da kısa aralıklarla yedeklenmesi hayat kurtarmaktadır.

Diğer bir senaryoda, dalgın bir çalışanın yaptığı hatayı ele alalım. Verilerin yedeklendiği sunucuların hasar görmesi ya da yanlış bir tıklama ile silinmesi, kalıcı veri kaybına neden olacaktır. Bu durumda fidye ödemek dahi verilerin geri gelmesi için bir çözüm olamaz. Peki ne yapmalı? Tabii ki yedekleme sistemi konusunda daha iyi bir çözüm bulmak için tartışmak gerekmektedir.

Veri yedekleme alternatifleri

Şirketler, verilerinin değeri kadar büyüktür. Eğer verilerinizi gerektiği kadar korumazsanız, yukarıdaki olası senaryolarda büyük zararlara uğrayabilirsiniz. Bunun için, aşağıdaki veri yedekleme sistemlerinden yardım almak harika bir çözüm olacaktır.

Sunucuda yer alan verileri:

  • Dahili bir depolama cihazına yedeklemek,
  • Ağ üzerinden üçüncü parti yazılım kullanarak başka bir yere yedeklemek,
  • Ağ üzerinden herhangi bir NAS cihazına üçüncü parti yazılım kullanarak yedeklemek,
  • Olduğu gibi üçüncü parti yazılım kullanarak buluta yedeklemek,
  • Ağ üzerinden hem NAS cihazına hem de buluta yedeklemek ve
  • Ağ üzerinden NAS cihazına ve oradan, yerel ağınızdan bağımsız bir NAS cihazına tekrar yedeklemek gibi seçenekleri kullanarak yedekleyebilirsiniz.

Yukarıdaki yedekleme seçenekleri, yedeklemeye verdiğiniz öneme göre değişebilir. Toplamda 6 adet yedekleme seçeneğinden herhangi birini seçmek, verilerin en azından yedeğinin olmasını sağlar. Bu sayede veri kaybı durumuna karşı ikinci ve hatta üçüncü bir şansınız olur.

En Güvenli Yedekleme Yöntemi Hangisidir?

NAS (Çoklu Depolama Ünitesi) cihazları, verilerin farklı bir sunucuda barınmasını sağlamaktadır. Bulut sistemleri ise, ağ üzerinden verilerin yedeklenmesine olanak sağlamaktadır. Burada bir düşünelim: Bulut sistemleri hizmeti sunan bir firmanın sunucusu mu yoksa kendi sunucumuz mu daha güvenlidir? Her iki yöntem, kendine ait avantajlar ve dezavantajlar barındırmaktadır. Mesela bulut sistemleri pahalı bir yöntemken, NAS cihazı kullanmak ise çok güvenilir değildir. Tabii ki ekonomik seçeneklerden faydalanmak isteyenler NAS cihazlarını tercih edebilir. Ancak verileri yedekleme konusunda paraya kıymak isteyen şirketler, bulut sistemini tercih edebilir. Ancak bulut sistemleri dahi %100 veri kaybı olmayacak garantisi sunamaz. Bu nedenle yedekleme sistemi nasıl olmalıdır? Derseniz, birden fazla alternatifli olmalı diyebiliriz.

Kaynakça

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.