01.02.2022

Bulut Depolama Nedi̇r?

BULUT DEPOLAMA NEDİR?

Bulut depolama en basit tanımıyla bir veri depolama modelidir. Belge, resim, video ve diğer dijital veriler sanal ya da bulut sunucularda depolanarak kullanıcıların buna istedikleri zaman erişmelerine olanak tanır. Günümüzde dijital verinin önem kazanması ve miktarlarının artmasıyla sistemlerdeki depolama alanlarındaki yetersizlik öne çıktı. Sana sunucu teknolojisinin hayata girmesiyle birlikte bu sorunlar büyük oranda giderilmiş oldu.

Yardımcı depolama olarak ifade edilen bu modelleme, özel olarak programlanmış bir alanda verileri muhafaza eder ve kullanıcıların diledikleri zaman bu verilere erişmesine imkân verir. Böylelikle yüksek maliyetler ödeyerek depolama donanımları almak yerine cüzi rakamlar ile bu ihtiyaç karşılanmış olunur. Üstelik dünyanın her yerinden anlık olarak verilere ulaşılması, bulut depolamanın sağladığı en önemli faydalardan birisidir.

Günümüzde birçok farklı bulut depolama platformları bulunur. Bunların arasında en çok kullanılan ve güvenli olan 4 bulut depolama platformu şunlardır:

OneDrive
Google Drive
Dropbox
Apple iCloud

Depolama çözümleri ve bulut depolama nedir konularını detaylıca ele aldığımız yazımızı okuyarak konu hakkında daha detaylı bilgiye sahip olabilirsiniz. Kaynak

Bulut Depolama Nasıl Çalışır?

Bulut depolama, temelde sanal bir veri merkezi mantığına sahiptir. Kullanıcıların gereksinimlerine göre şekillenen bir altyapısı vardır. Bünyesinde bulunan veri sunucuları sayesinde kullanıcıların verilere uzaktan erişmesi sağlanır. Bu sunucu aracılığıyla veri transferi yapılabildiği gibi aynı zamanda da depo üzerinde değişiklikler de gerçekleştirilebilir.

Bulut depolama sistemine erişim, özel olarak geliştirilen bir web ara yüzü sayesinde mümkün olur. Bu web ara yüzleri oldukça basit ve kullanıcı dostu olarak tasarlandığı için bireylerin sistemi yönetmesi, tıpkı kendi bilgisayarındaki bir hard diski yönetiyormuşçasına kolaydır. Diğer yandan bulut depolama platformları birden fazla sunucu ile çalışır. Herhangi bir sistem arızasında kullanıcıların işlemlerinin kesintiye uğramaması için diğer sunucular devreye girer.

Günümüzde kullanım alanlarına göre şekillenmiş 4 farklı bulut depolama çeşidi bulunur. Bunları şu şekilde maddelemek mümkün:

Özel Bulut Depolama (Private Cloud Storage)
Genel Bulut Depolama (Public Cloud Storage)
Hibrit Bulur Depolama (Hybrid Cloud Storage)
Topluluk Bulut Depolama (Community Cloud Storage)

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.