Format Nedir?
Format Nedir?
Günümüzde bilgisayarların vazgeçilmez bir teknolojik ürün olduğu yadsınamaz bir gerçek. Haliyle bu cihazları daha verimli kullanmak için birçok farklı yöntem kullanılmaktadır. Format işlemi, bu yöntemlerin başında gelmektedir. Belli periyotlarda uygulanan bu işlem, bozulan sistemlerin düzelmesini ya da var olan yapıların daha sağlıklı işlemesine olanak tanır.
Tüm bilgisayar kullanıcıları, ürünlerini ilk aldıkları dönemde yüksek performanslara sahip olurlar. Sistemin tazeliği ve alt yapı dosyalarının tahrip olmaması, bu performansı sağlayan ana etkenlerdir. Fakat zamanla durum değişir, sistemler ilk günkü verimliliğini kaybeder. Buna kimi zaman fiziksel kimi zaman da yazılımsal faktörler sebep olur. Böyle anlarda sadece format işlemi ile sistemleri tekrar ilk günkü konumuna döndürmek mümkün olabiliyor.
Bilişim dilinde format, işletim sistemlerinin kurulu olduğu disklerin yeniden biçimlendirilmesi sağlayan bir tür komuttur. Kısaca bilgisayarı fabrika ayarlarına döndürme işlemidir. Burada dikkat edilmesi gereken husus format işleminden sonra işletim sisteminin kalkacağı gibi aynı zamanda da şahsi verilerin de tamamen silinecek olmasıdır. Bu sebeple format işleminden önce bireylerin mutlaka özel dosyalarını harici belleklere yedeklemesi önerilir. Ayrıca bilişim uzmanları gerek olmadıkça format uygulamasını tavsiye etmez.
Kaynakça: Format
Windows Format Nasıl Atılır?
Windows işletim sistemlerine sahip bilgisayarlarda format atabilmek için öncelikle ‘Başlangıç Disketi’ oluşturulması gerekir. Disket oluşturulduktan sonra disket sürücüye yerleştirilir ve bilgisayar yeniden başlatılır. Ekrana gelen 3 seçeneğin arasından ‘Bilgisayarı CD-ROM Desteği İle Başlat’ bölümü seçilerek ‘ENTER’ tuşuna basılarak formata devam edilir.
Birtakım işlemlerin ardından ekranda beliren komut satırına ‘C:’ yazılır ve ENTER tuşuna basılır. Sonrasında ‘FORMAT C:’ yazılır ve bir kez daha ENTER tuşuna basılır. Ekranda beliren uyarı sekmesinde ‘E’ tuşuna basılarak format işlemi tamamlanır. Tüm bu sürecin ardından artık tüm bellekler boşaltılmış anlamına gelir. Artık tek yapılması gereken şey ana sayfada bulunan ‘Temiz Windows Kurmak’ başlıklı yazının adımlarını takip etmek ve yeni bir Windows işletim sistemi kurmaktır.
Microsoft Windows kullanımı için lisans sahibi olunması gerekir. Bireysel ya da kurumsal bilgisayarlar için Microsoft çözümleri hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için ‘Microsoft Çözümleri’ adlı makalemizi okuyabilirsiniz.