Hosting Nedir?
HOSTİNG NEDİR?
Hosting İngilizce kökenli bir terim olup Türkçedeki karşılığı barındırmadır. Genel olarak web siteleri üzerinden yayımlanmak istenen verilerin, kullanıcılar tarafından erişilmesine olanak tanıyan ve bunun için verileri bir donanımda depolayan hizmettir. Kısaca web sitelerinin arka yüzü demek mümkün.
Bir internet sitesinde gözle görülen her öğenin dijital veri olarak bir karşılığı vardır. Bu dijital verilere kullanıcılar tarafından erişim sağlanabilmesi için belli bir yerde muhafaza edilmesi gerekir. İşte tam da bu alanlara hosting denir. Bu alanların pazarlanmasına ise barındırma hizmeti adı verilir.
Günümüzde web hosting hizmeti sunan birçok firma vardır. Firmalar talepler doğrultusunda paket hizmetler sunar. Sunulan bu hizmetler sonucunda sistemin performansını etkileyen unsurları birkaç madde altında belirtebiliriz.
Depolama alanının ölçeği
Bant genişliğine paralel olarak Giriş/Çıkış trafiği
Sunucunun kullandığı işletim sisteminin türü
Sunucuyu oluşturan donanım bileşenlerinin performans kalitesi
Kullanılan veri tabanı türü
SSL Güvenlik sertifikası
Yukarıda belirtilen unsurların seviyesi, bir sunucunun fiyatını ve performansını belirler. Bu konu ve daha fazlası hakkında bilgi sahibi olmak için ‘Depolama Çözümleri’ yazımızı okuyabilirsiniz.
Kaynak: Barındırma Hizmeti
Hosting Türleri
Web sitesinin özelliklerine göre uygun bir hosting türü seçmek oldukça önemlidir. Çünkü her sitenin kendi içerisinde farklı ihtiyaçları vardır. Doğru ihtiyaç ile doğru hosting seçeneği buluşturulmazsa, uzun vadede sitede aksaklıkların ortaya çıkmasına sebep olabilir. Peki hosting türleri nelerdir? İşte detayları…
WordPress Hosting: Dünya genelinde en çok kullanılan web sitesi oluşturma aracı WordPress’tir. Eğer bu altyapı kullanılıyorsa mutlaka WordPress hosting seçeneği kullanılmalıdır. Böylelikle sorunsuz bir internet sitesi işleyişi sağlanır.
Linux Hosting: Bu hosting türü, özellikle açık kaynak kod tabanlı araçlar tarafından hazırlanan web siteleri için üretilmiştir.
Windows Hosting: Özellikle ‘mssql’ ile geliştirilmiş web sitelerinin kullanması gereken bir hosting türüdür. Bu seçenek sayesinde kesintisiz ve hızlı bir web altyapısına sahip olmak mümkün.
Kurumsal Hosting: Yüksek düzeyde veri kullanımı sağlayan büyük ölçekteki firmaların tercih ettiği ve özel olarak tasarlanan bir hosting türüdür. Kurulum aşaması talepler doğrultusunda gerçekleştirilir.
Web sitesi kurulduktan sonra yayımlanma aşamasına gelmeden önce, en doğru olan hosting türü seçilmeli ve sonrasında yayımlanmalıdır. Bu konuda başta doğru tercih yapmak, uzun vadede kullanıcılara kolaylık sağlar.