IoT Nedir?
IoT Nedir?
IoT, Türkçede ‘Nesnelerin İnterneti olarak bilinen ve internet üzerinden bilgi paylaşımını sağlayan bilgi işlem donanımları birbirine bağlayan bir teknolojidir. Sadece bilgisayarları değil aynı zamanda mekanik makineleri, nesneleri ve hayvanları da birbirine bağlayan bir çalışma prensibine sahiptir. Her bir nesneye kimlik atayarak veri paylaşımına olanak tanır. Böylelikle herhangi bir insan müdahalesine gerek kalmaz.
Günümüzde ticari faaliyet gösteren tüm kurumlar daha verimli çalışmak adına IoT teknolojisinden faydalanmaktadır. Bu teknoloji sayesinde iş süreçleri iyileştirildiği gibi ayrıca yetkililerin daha sağlıklı karar alma süreçlerine katkıda bulunur.
Nesnelerin internetinin İngilizcedeki karşılığı İnternet of Things’tir. Buradaki ‘nesne’ kavramı oldukça geniş bir alanı kapsamaktadır. Birçok araç nesne olarak ifade edilebilir. Peki IoT teknolojisinde bir cihazın nesne sayılabilmesi için hangi özelliklere sahip olması gerekir? İşte ayrıntılar…
Bir cihazın nesne sayılabilmesi için öncelikle tekil bir isme ait olmalıdır.
Bağlantıya uygun bir yapısı olmalı ve kendine ait sensörü bulunmalı.
Günümüzde nesnelere tekil bir isim atamak IP sistemleri ile pek de mümkün olamıyor. Zira bu adresler sınırlı bir yapıya sahiptir. Tam da bu noktada tasarlanmış olan IPv6 teknolojisi ile nesneleri gerçek anlamda eşsiz bir hale getirmek mümkün. IPv6 teknolojisi hakkında detaylı bilgiye sahip olmak için ‘IPv6 Danışmanlığı’ başlıklı yazımıza göz atabilirsiniz.
IoT, yani nesnelerin interneti teknolojisinin kullanım alanı oldukça yaygındır. Bireylerin gündelik hayatlarını kolaylaştırdığı gibi aynı zamanda ticari hayatta kurumlara olumlu yönde büyük katkılar sağlamaktadır. Peki nesnelerin interneti teknolojisi nerelerde uygulanır? Bu hususu birkaç başlık altında açıklamak mümkün.
Akıllı Şehir Uygulamaları: Trafik, park alanları, atık uygulamaları ve ışıklandırma gibi alanlarda kullanılır.
Akıllı Çevre Uygulamaları: Yağış oranı, hava durumu, baraj doluluk oranları ve orman yangınları gibi alanlarda kullanılır.
Akıllı Ev Uygulamaları: Işık, ısı ve havalandırma sistemlerinin uzaktan yönetilmesini sağlar. Ayrıca ev güvenlik sistemlerinin vazgeçilmez bir unsurudur.
Tedarik Uygulamaları: Depolarda stok yönetimini kolaylaştırmada oldukça etkilidir.
Akıllı Hayvancılık Uygulamaları: Hayvancılık sektöründe canlıların bulunduğu bölgelerin ısı, yem ve güvenlik gibi unsurların yönetimine katkı sağlar.
IoT teknolojisinin kullanım alanı her geçen gün genişlemektedir. Özellikle akıllı şehir kavramının hızla yaygınlaşıyor olması, IoT teknolojisine olan talebi arttıran bir unsur olarak öne çıkmaktadır. Kaynakça