Raid Nedir?
RAID NEDİR?
Büyük ölçekli verilerin bir sabit diskten daha güvenli bir teknolojik ürünün olup olmadığını merak edenler için RAID nedir sorusu oldukça önemlidir. Ayrıca sabit sürücülerin ölçeklendirilmesi konusunda da sorunsal yaşayanlar yazının devamında tüm sorunsallarını giderebilir.
RAID, bir veri depolama ve sanallaştırma teknolojisidir. Sanallaştırma hakkında fikir sahibi olmanız için ‘Sanallaştırma Çözümleri’ adlı yazımızı okumanızı öneririz. Fakat onu diğer sanallaştırma teknolojilerinden ayıran birtakım farklılıkları vardır. Veri yedeklemesi ve performans gelişimi için birden fazla disk sürücüsü bileşeni sağlar. Ayrıca daha fazla mantıksal birimle de birleştirme imkanına sahiptir. Bu özellikleri itibariyle günümüzde bu teknolojinin kullanımı oldukça yaygın seviyededir.
Veriler, yedekleme ve performans ölçülerine uyumlu olarak birkaç yol üzerinden sürücülere dağıtılır. Bu dağıtım sürecinde yollar ise RAID seviyeleri olarak ifade edilir. RAID, RAID 0, RAID 1 gibi bir sayı dizini mantığına sahiptir. Bu RAID seviyeleri sayesinde fiziksel sürücülerdeki geri dönüşü mümkün olmayan okuma hatalarını riski minimum seviyeye inmiş olur.
Özellikle hız gerektiren durumlarda kullanımına ihtiyaç duyulur. Çünkü sistemlerin hızlı işleyişinde sabit diskler oldukça önemlidir. Windows işletim sistemi hız optimizasyonu için birçok araç sunsa da çoğu zaman yetersiz kalır. Bun sebebi her sabit sürücünün bir performans kapasitesinin olmasıdır. Potansiyellerini aşmaları mümkün değildir. Ancak birden fazla disk eş zamanlı olarak entegre edildiğinde performans sorunu giderilebilir.
Kısaca özetlemek gerekirse sistemlerde performansı yükseltmek için çoğu zaman birden fazla disk bir araya getirilir. RAID ise tüm bu dizinlerdeki diskleri birleştirir ve yüksek oranda depolama kapasitesi elde eder.
RAID Seviyeleri Nelerdir?
RAID teknolojisinin çalışma prensibinde bazı seviyeler bulunur. Bu seviyeler sistemin performans ve alan gibi unsurlarının belirlenmesine göre değişir. En çok bilinen RAID seviyelerini listelemek mümkün.
RAID 0 (Stripe Set): En az 2 disk kullanımını ifade eden RAID seviyesidir. Ayrıca 32 diske kadar çalışma gösteren kapasitesi vardır.
RAID 1 (Mirror): 2 disk kullanılır. Bir diske veriler yazılırken diğer diske de kopyaları işlenir. Okuma hızı oldukça iyidir. Ancak yazma hızı okuma hızına oranla daha düşüktür.
RAID 10: En az 4 disk kullanılmaktadır. RAID 0’da olduğu gibi 32 diske kadar çalışabilir.
Kaynak: RAID Nedir?