01.01.2022

Windows Nedir?

Windows Nedir?

Windows, Microsoft şirketi tarafından kurulan ve ilk olarak 20 Kasım 1985 tarihinde satışa sunulan bir işletim sistemi grubudur. 32 ve 64 bitlik sürümlere sahip olan Windows, kullanıcı popülasyonu bakımından dünyada lider konumdadır. Windows işletim sistemleri, istemcinin yanında aynı zamanda da sunucu sürümlerini oluşturur. Geçmişten bugüne en iyi bilinen Windows istemci sürümleri şunlardır:

Windows 98
Windows ME
Windows XP
Windows Vista
Windows 7, 10 ve 11

Diğer yandan Windows, sunucu sürümleriyle de alanının lider konumundadır. Windows NT Server ile başlayan bu yolculuk sırasıyla 2000 Server ve 2003 Server olarak devam etmiştir. Günümüzde son olarak kullanılan en güncel sunucu sürümü ise Windows Server 2016’dır. Kaynakça

Windows, özel yazılımlar ile oluşturulan işletim sistemi sayesinde bireylerin bilgisayarlar üzerindeki kontrolünü kolaylaştırır. Çalışma prensibinin temelinde klavye ve fare gibi donanımlar aracılığıyla masaüstü ara yüzündeki belgelere erişim ve bu verileri yönetme imkânı vardır. Ayrıca Microsoft, işletim sistemlerinin temel parçaları olan fare ve klavyeyi tedavülden kaldırarak bilinç gücüyle işletim sistemlerini yönetebilmeye yönelik çalışmalar başlattı. Bu gerçekleştiğinde bilgisayar kullanımları geçmişe oranla çok daha kolay bir hâl alacak.

Microsoft, Windows işletim sistemlerinde NT çekirdeğini kullanmaktadır. Bu da onu UNIX işletim sisteminin aksine UNIX benzeri bir sistem yapar. Uyumluluğunu ise ‘psxss.exe’ ve ‘psxdll.dll’ adlı iki farklı türdeki dosyadan almaktadır. Bu her iki dosya da Windows işletim sisteminde POSIX alt sistemini oluşturulmasını sağlar.

Windows’un global düzeyde kazandığı şöhretin temelinde kullanıcılarına sağladığı kolaylıklar vardır. Bireylere ara yüz özelleştirme, dosya transferi yapma, yüksek optimizasyon ve uygun performans imkânı tanır. Ayrıca günümüzde bireyselden ticari alana kadar hemen her türlü uygulama, Windows işletim sistemine uyumlu olarak üretilir. Tüm bunlar göz önünde bulundurulduğunda Windows işletim sistemlerinin sunduğu avantajları birkaç başlık altında belirtmek mümkün:

Windows, kullanışlı ve basit ara yüzü sayesinde verimli bir çalışma ortamı sağlar.
Eski ve güncel tüm programların Windows ile uyumlu üretilmesi, ekstra bir donanım ihtiyacını ortadan kaldırır.
Yeni teknolojilerin ortaya çıkardığı donanımları sistemine kolaylıkla entegre edebilmesi.
Sistemin kullanım hızı, diğer işletim sistemlerine oranla hayli verimli bir seviyededir.

Günümüzde büyüme odaklı vizyona sahip küçük ve orta ölçekli işletmeler, ihtiyaç duyduğu tüm yazılımsal desteği Windows işletim sisteminde bulabilir. Bu alanda sunduğumuz hizmet hakkında detaylı bilgiye ulaşmak için ‘Microsoft Çözümleri’ adlı yazımızı inceleyebilirsiniz.

Hızlı İletişim
Kısaca SunucuTeknik
  • BT’de 20 yıl.
  • 40’dan fazla uzman.
  • 2.000’den fazla başarı öyküsü
  • Hizmet kalitesini ve müşteri veri güvenliğini garanti etmek için ISO 9001 sertifikası.